Rozhledna Súsedská je symbolem spojení tří obcí. Jsou z ní vidět Chřiby, Pálava i Alpy

3. květen 2024

Sounáležitost obyvatel obcí Ježov, Hýsly a Žádovice na Kyjovsku na jižní Moravě symbolizuje majestátní rozhledna Súsedská. Nachází se v bodě, kde se katastry všech tří obcí spojují. A číslovka "tři" je důmyslně ukryta v celé její architektuře. Rozhledna je přístupná celoročně a nabízí dokonalý rozhled do širokého okolí.

V květnu 2019 vše začalo poklepáním základního kamene, který se nachází na kopci s nadmořskou výškou 310 metrů, přesně na průsečíku katastrů Ježova, Hýsel a Žádovic, jež jsou součástí mikroregionu Podchřibí. Ten byl také investorem stavby. Rozhledna byla však kvůli pozemkovým záležitostem postavena o několik metrů blíže obci Hýsly. Výstavba byla zahájena v listopadu 2020. Slavnostního otevření rozhledny se místní dočkali v prosinci 2021.

Architekti při návrhu stavby pracovali se symbolem "triquetra", z latinského tri (tři) a quetrus (roh). To obecně znamená spojení tří prvků. Tento symbol se objevuje už od dob Keltů a je zanesený i do dlažby ze žulových fragmentů okolo rozhledny. Symbolickou číslovku tři architekti zapracovali nejen do půdorysu ve tvaru trojúhelníku, ale do počtu schodů (99), či výšky rozhledny (21 metrů), které jsou dělitelné třemi. Ostatně i výhled je tu 360°.

Trojúhelníková věž je postavena z pohledového betonu a oceli. Lemuje ji betonové schodiště se zábradlím z cortenu, což je odolná slitina s typickou rezavou povrchovou patinou. Tato konstrukce je prakticky bezúdržbová, velmi odolná a s nebývale dlouhou životností. Na rozdíl od dřevěných rozhleden, které časem chátrají a někdy musí být i strženy, ponese rozhledna Súsedská svou symboliku po mnoho let.

Rozhlednu lemuje pohodlné schodiště, troje dveře skrývají místnosti s technickým zázemím

V plánu je i pozorování noční oblohy

Trojí dveře nad sebou na jedné ze stran dávají tušit, že rozhledna má i vnitřní prostory. Nejedná se však o výtah. Ve spodním patře je ukryto technické zázemí pro noční osvětlení. V prostředním je prostor pro potřeby obcí a v nejvyšším je v budoucnu plánováno uložení hvězdářského dalekohledu. Rozhledna tak může sloužit nejen vyhlídkám za dne, ale i pozorování noční oblohy.

Vyhlídka z vrcholu věže je opravdu dechberoucí. Na severní straně se v plné kráse rozprostírají Chřiby, na východě je v popředí obec Ježov, v pozadí pak Vizovická vrchovina. Jižně se rozkládají Žádovice a Dolnomoravský úval. A západně obec Hýsly a dále Kyjovsko, či kopec Babí lom nedaleko Sobůlek. Jihozápadním směrem lze na obzoru spatřit Pavlovské vrchy a za dobrého počasí i vrcholky Alp.

Na západě se rozkládá obec Hýsly

Rozhledna Súsedská je otevřená celoročně, přístupná je zdarma a lze se k ní dostat pěšky i na kole. Pro cyklisty jsou zde i kovové stojany pro bezpečné zaparkování a nechybí ani lavičky. Rozhledna se nachází na naučné stezce Cesta Podchřibím, po které lze z Kelčan dojít až do Vřesovic. Rozhledna Súsedská je nejen krásným symbolem spojení obyvatel tří okolních obcí, ale i skvělým tipem pro všechny milovníky výhledů do nádherné krajiny jižní Moravy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.