Po celý květen hrajeme o CD a 2LP Hráli u nás…, které vyšlo k našemu výročí

30. duben 2024

Jedinečný komplet nahrávek z Koncertních střed Českého rozhlasu Olomouc může být váš. Stačí poslouchat vysílání a ve správný okamžik zavolat.

Během více než 20 let pořádání koncertů u nás vystoupily stovky interpretů. Některé jsme pomáhali objevit (mj. Tomáš Klus, Nightwork, Xindl X), jiní už byli velkými hvězdami (Pavel Bobek, Petra Janů, Pavol Hammel, Peter Lipa a další).

V posledních deseti letech koncerty přenášíme živě na YouTube, a tak když se zrodila myšlenka vydat reprezentativní výběr k našemu 75. výročí zahájení vysílání, rozhodli jsme se vybírat nahrávky, které si posluchač v případě zájmu může pustit jako celá vystoupení i s obrazem.

Album Hráli u nás… je neprodejné, získat ho tedy můžete právě a jen u nás. Aktuálně od 2. května na vás čeká ve vysílání ČRo Olomouc každý den až do konce měsíce jedna skladba z něj, která je uvozena zvoláním názvu desky.

Jakmile písničku uslyšíte, stačí zavolat jako první na 221 555 444 a budete si moci vybrat, jestli chcete 2LP nebo CD s těmito raritními nahrávkami.

Slavte s námi také v květnu 75. výročí zahájení a 30. výročí obnovení samostatného vysílání Českého rozhlasu Olomouc a bavte se hrou o album Hráli u nás…

CD Hráli u nás

Co všechno na albu najdete?

FLERET – Kapela měla vždy blíž ke kolegům z ostravského rozhlasu, natáčela tam desky, koncertovala. Ovšem když v době covidu vydala jedno ze svých nejlepších alb („V podroušeném stavu“) a kvůli karanténě odpadl koncert na vánočních trzích v Olomouci, nešlo toho nevyužít. Ač před prázdným studiem, bylo to parádní a s velkou energií. Po vojně je jasný hit, byť jaksi přehlížený. (16. 12. 2020) 

IVAN HLAS TRIO – Nejstarší zde použitý záznam. Ivan tehdy po mnoha letech vydal krásnou desku Vítr ve vlasech a byl ve skvělé formě.  Podobně na tom byli i další dva pánové, kytarista Norbi Kovács a violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba, který na svůj nástroj hrál třeba i za pomoci džbánku s vodou. Naprosto strhující show a volba coveru Hutkovy Slunečnice byla zřejmá. (12. 11. 2014)

FRANTIŠEK SEGRADO – Když jsme chtěli Františka na koncert, kvůli jeho zdravotním problémům to napoprvé nevyšlo. Jakmile se ale zmátořil, vše se podařilo domluvit. Přijel s kapelou, ve které se za naše koncertní křídlo posadil Petr Malásek. A právě duet obou pánů ve skladbě Rozeznávám zní stále neodolatelně. Nikdo netušil, že Františkovi zbývají poslední tři roky života. (20. 6. 2018)

Jiří Matějů a František Segrado během koncertu v Českém rozhlase Olomouc

PAVOL HAMMEL & PRÚDY – Zní to neuvěřitelně, ale Pavol hrál u nás ze všech nejčastěji, protože je legendou, která navíc pořád točí skvělé desky. Těžký úkol,  kterou písničku hned ze tří koncertů vybrat, se stal jednoduchým, když ředitel Podstata řekl: „Chci tam Dnes už viem!“.  S kapelou Prúdy ji Hammel zahrál a zazpíval na našem koncertě k 100. výročí vzniku Československa. (27. 10. 2018)

JAROSLAV WYKRENT & IN BLUE – Náš dlouholetý kolega v rozhlase se na koncert nijak netlačil, nás samotné to napadlo doslova za pět minut dvanáct. A zažili jsme s Jaroslavem naprosto strhující večer. Wykrentův český text Mám v srdci mrak a šrám k písničce Hurt (tak, jak si ji od elektronického mága Trenta Reznora půjčil Johnny Cash), to je jeho textařský testament.  (20. 12. 2017)

LUBOŠ POSPÍŠIL & 5P – O vystoupení Luboše jsme stáli delší čas, jen jsme se nemohli rozhodnout mezi komornější nebo kapelní verzí. Nakonec „pomohl“ covid, který mu zrušil turné k 70. narozeninám a v čase velmi zvolna tajících protiopatření jsme našli termín. Tehdy 40 let starý hit Kráska v nesnázích měl tak rozverně mladický nádech, že ho musíme nabídnout i tady. (26. 5. 2021)

BLUES SESSION – Kapela, kterou dal v 80. letech dohromady Petr Kalandra, po němž se v novém miléniu ujal principálské role Jaroslav Nejezchleba, je stále plná úžasných muzikantů. Folkrocková klasika v jejich podání se po těžké době stala v našem studiu malým vánočním dárkem všem fanouškům. Platí to i o Oskarem Petrem otextovaném hitu Břímě skupiny The Band. (15. 12. 2021)

VLADIMÍR MERTA A TRIO – Vladimír hrál u nás dvakrát. Sólově, když mu bylo 70, o pět let později už s ním přijel perkusista Michal Hnátek, za klávesy se posadil Ondřej Fencl a houslemi vše dokresloval Jan Hrubý. Nechyběly klasiky jako Chtít chytit vítr nebo hitová Harmonie, pro album jsme ale zvolili v tomto aranžmá neskutečně umocněné Vzdálené výstřely. Po nich by sáhl i Bob Dylan. (27. 2. 2021) 

Goodbye Bluesmen v Českém rozhlase Olomouc

HANA ULRYCHOVÁ & THE BLUESMEN – Olomoučtí Bluesmeni patřili ve druhé polovině 60. let k absolutní domácí špičce. Krátký čas s nimi zpívala i Hana Ulrychová a tak vznikl singl s písničkou Karla Kryla (tou dobou rovněž usazeného v Olomouci) Nevidomá dívka. Když jsme uspořádali jeden z rozlučkových koncertů, nemohla chybět ani Hana, ani zmíněná skladba. (5. 10. 2022)

MŇÁGA A ŽĎORP – Kapela, která dlouho chyběla v našem portfoliu, ač k ní máme velmi blízké osobní vztahy. Všechno se zlomilo s nápadem udělat koncert k 30. výročí jejich druhého alba Furt rovně!. Mňága ho během večera s výtečnou atmosférou přehrála celé a navrch přihodila i další hity. Mimo jiné I cesta může být cíl Oldřicha Janoty, a protože uslyšíte „ČRo O!“, najdete ho i tady. (22. 6. 2022) 

Mňága a Žďorp v Olomouci, zpěvák Petr Fiala

SIMA MARTAUSOVÁ A 5 CHLAPOV V KAPELE – Dodnes malý zázrak a nejsledovanější koncert, který u nás kdy byl. Manažer Jožo Šebo mi po rozhlasovém koncertě Petera Cmoríka pustil v dodávce písničku svého nového objevu a hned jsme se domluvili. Simu tehdy doprovázela kapela excelentních slovenských muzikantů a i proto je tady písnička Karavan. Ne prvoplánový hit, ovšem hraje jim to parádně. (25. 3. 2015)

ROMAN DRAGOUN A MICHAL ŽÁČEK – Roman u nás býval s brněnskými kapelami Progres 2 a Futurum, ale čistou krásu výhradně svých písniček představil až zde. Pouze s koncertním křídlem, a za doprovodu jednoho z nejlepších saxofonistů nejen u nás, doslova uhranul všechny přítomné. Nechyběla pochopitelně ani píseň Zdroj, v tomto komorním podání naprosto fascinující. (29. 9. 2021)

Roman Dragoun

TICHÁ DOHODA – Po vydání desky Hlasitá revoluce jsme se s lídrem kapely Danem Šustrem dohodli na vystoupení s tím, že zazní celé velmi povedené album. Šlo o autorskou řadovku téměř po dvaceti letech, od skupiny, která v 90. letech hrála významnou roli na naší scéně. Deska je plná výrazných kytarových rifů, jen se zdá, že Dan to vše pojmenoval v písničce Oni už zapomněli. (10. 11. 2017)

PROGRES 2 – Veteráni z Brna, kteří u nás slavili 50. výročí založení v té nejsilnější možné sestavě. Tehdy vyšlo po dlouhých 30 letech nové dvojalbum Tulák po hvězdách, připomínalo se 40 let Dialogu s vesmírem, zazněla také spousta dalších písní. Pro naši desku jsme vybrali legendární Štěstí, částečně kvůli jinému aranžmá oproti všeobecně známé verzi z počátku 70. let. (21. 11. 2018)

PETRA JANŮ & AMSTERDAM – Petra je legendou, její první čtyři alba patří k tomu nejzajímavějšímu, co se u nás na přelomu 70. a 80. let dělo. Pozvali jsme ji v době, kdy měla novou desku Blázni. Na ni se bohužel kvůli autorským právům nedostala písnička Pár slov, což je cover velkého hitu zpěvačky Cher. Koncerty ale vrcholily právě touhle skladbou a nejinak tomu bylo i v našem studiu. (4. 10. 2017)

Petra Janů & Amsterdam v Olomouci

JAROSLAV HUTKA a MORAVSKÁ FILHARMONIE OLOMOUC – K Jaroslavovým 75. narozeninám jsme mu uspořádali koncert se symfonickým orchestrem. Chtěli jsme oslavit olomouckého rodáka a ve slavnostní den připomenout, že rozhodně nemá jenom tu jednu písničku. Náměšť ale byla logickým vyvrcholením celého večera a zcela pochopitelně s ní končíme i toto dvojalbum. (17. 11. 2022)

KORBEN DALLAS – Slovenská skupina k nám přijela po vydání hodně překvapivého alba Bazén a s třemi vokalistkami. Juraj Benetin má doslova uhrančivý hlas, takže mu věříte vše, co zpívá. Nové písničky byly výborné, ale v okamžiku, kdy první kytarové tóny naznačily, že přichází jejich největší hit Otec, bylo vymalováno. Jako jedinou ji najdete pouze na CD, na 2LP se bohužel nevešla. (27. 3. 2019)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.