Mrazy v minulém týdnu potrápily nejen ovocnáře, ale třeba taky pěstitele zeleniny. Na Hané sice nejsou škody tak rozsáhlé, přesto někteří zelináři podobnou situaci nepamatují

29. duben 2024

Zemědělci v Česku stále zjišťují škody způsobené minulý týden nočními mrazy. O katastrofě mluví především sadaři, některým nízké teploty poničily kompletní úrodu. Počasí ale potrápilo taky zelináře. Škody na zelenině na Hané sice nejsou tak rozsáhlé, úplně jim ale pěstitelé předejít nedokázali.

„Ty rostliny jsou trošku oslabený, je na nich vidět že mají žlutý mrazem připálený list, některý nejsou vzpřímený, leží, takže potřebuji dostat čas,“ popisuje situaci na poli se zelím agronom zemědělského podniku v Troubkách na Přerovsku Petr Raška. A kontroluje pásový zavlažovač, který teď oslabeným rostlinám dodává vláhu.

Pole se zelím

„V současné době provádíme zálivku, protože mrazy vysušují. Po uschnutí provedeme regenerační postřik formou nějakých aminokyselin a živin, hlavně fosforu, drasla, případně dusíku. Pravděpodobně budeme přesévat, budeme posazovat, uvidíme, jak to ještě vyhodnotíme,“ Petr Raška doufá, že s dostatečnou péčí se většina rostlin z výkyvů teplot vzpamatuje. Nenávratně poškozené jsou podle něj naštěstí jenom jednotky procent výsadby.

Na celkovou letošní úrodu v Troubkách snad mráz výraznější dopad mít nebude. Přesto tu zelináři úplnou radost nemají. Kvůli mrazům museli totiž pozastavit výsadbu. Protimrazová opatření je navíc stála spoustu peněz, které se jim už nejspíš nevrátí. „Samozřejmě, že náklady jsou zvýšené, můžeme se bavit možná o nějakých 20% - 25% na danou komoditu,“ říká pěstitel.

Následky mrazů dělají starosti i menším pěstitelům, kteří svoji úrodu prodávají například na farmářských trzích. Například Jakub Špunar z Brodku u Přerova takto rozsáhlé poškození nepamatuje: „Brambory budou prostě opožděnější a bude o nějaké procento nižší výnos. Saláty jsou na vyhození a přísady květáku a čínského zelí už máme zlikvidované a zasíváme a zasazujeme nové přísady.“

Jak velké škody nakonec budou, zelináři upřesní až během sklizně. Ta může v některých lokalitách právě vlivem ochlazení v minulém týdnu začít později než obvykle.

Spustit audio